Thursday, July 4

Pemandu Pelancongan Di Malaysia

Assalamualaikum. .

Hari ini jumaat dan Insyallah  dalam 5 hari lagi kita akan menyambut bulan ramadhan, waktu ini juga pemandu -pemandu terutamanya dalam sektor pelancongan dapat beristirahat setelah hampir sebulan berhempas pulas malah ada yang bersedia berkhidmat hampir 24jam sehari demi menjaga para tetamu mereka,maklum lah bulan jun kan banyak tetamu dari negara arab..jadikan pendapatan lebih sedikit dari sebelum nya, dan seperti tahun yang sudah sudah bulan ramadhan juga adalah bulan "istirehat" buat para pemandu kerana bulan ini juga tiada tempahan perjalanan dan amat berkurangan sekali. Pendapatan??

Gaji seorang pemandu di dalam sektor pelancongan di Malaysia rata ratanya seakan sama sahaja, ada yang di beri gaji asas dan komisen setiap perjalanan 15% satu trip.Bagi pemandu sambilan bekerja waktu cuti menerima 25% dari jumlah setelah di tolak kos minyak dan toll, ini kerana mereka tiada gaji asas.Jadi pemandu pemandu tidak lah semewah mana pun kan?
   Kehidupan seorang pemandu ala sederhana sahaja walaupun ada segelintir di antara mereka yang graduan universiti dalam dan luar negara, saya kira nasib tidak menyebelahi mereka dan saya juga terutamanya.
Maaflah saya hanya bercerita tentang pemandu sektor pelancongan sahaja dan bukan pemandu lain ya, sebab saya juga adalah dari golongan mereka.
  Jika di bandingkan dengan pemandu pelancong(Tourist Guide)  pendapatan harian mereka bagaikan langit dan bumi.Pendapatan TG berdaftar dengan Tourism Malaysia  adalah RM250-RM700 sehari bergantung pada bahasa di pertuturkanya,itu belum lagi di campur dengan sedikit elaun lagi, menarik kan? Jika anda berminat boleh memohon khusus sebagai pemandu pelancong yang ada sekitar anda, kos nya antara RM4500 -RM6500 selama 6 bulan untuk mendapat kan sijil dan kad gambar untuk di gantung di leher bila waktu berkerja.
Kelayakan minimum spm,ada juga yang hanya di taja oleh syarikat tanpa kelayakan minimum dan harga sedikit berbeza dengan yang saya kira pertama kali untuk berdaftar.  Wallah huallam.
   Di sini saya menawarkan khimat dan tawaran menarik untuk kawan kawan di luar sana seperti pakaj perjalanan,pakaj pelancongan bersama sama kumpulan kami dengan harga yang paling menarik.

Mengapakah kami boleh menjanjikan harga termurah??
Sebabnya...
Kami bekerja berkumpulan dan tanpa ""orang tengah" waktu saya bekerja saham dulu mereka ini di panggil Broker Saham

Syarikat kami berdaftar dan mempunyai kontrak dengan hotel hotel terpilih di malaysia.
Kami terdiri dari pemandu pemandu dan pekerja dari travel agency outbound/inbound dan perhotelan.
Dengan pemandu berpengalaman perjalanan adalah selamat Insyallah dapat menjimatkan kos.

     Anda memilih kami bererti anda menolong kami menjalani kehidupan dengan tenang tanpa memikirkan bagaimana pendapatan kami esok lusa nanti, walaupun saudara kami En Khairul telah bertindak dan memasarkan perkhidmatan kami, tetapi pasaran masih belum memuaskan  buat kami lagi.
Apapun kami bersyukur kami masih sihat segar bugar lagi untuk berkhidmat kepada anda bakal pelanggan kami nanti.
Jika boleh terus hubungi kami melalui En Khairul  60169696009// 60199660606 untuk mendapat lagi maklumat.
Oh ya untuk makluman anda kenderaan kami berkeadaan  baik dan baru ke semuanya.

Sekian buat kali ini.

 

Post a Comment

Jom Melancong

Kami menyediakan perkhidmatan Tour & Travel Pengangkutan pelancongan dan harga termurah dan selesa.
kadtravelink Tour and Travel