Thursday, April 10

VAN PERSIARAN/PRIVATE 10+1 seater RM130.00 TRIP AIRPORT

CHOICE OUR TRIP FOR MORE CHEAPER FARE.

1)    Hari ini suasana di Kuala Lumpur agak masih sepi dari segi sektor pelancongan.Entah mengapa mungkin juga berkaitan isu dan tragedi yang menimpa Malaysia akhir akhir ini mempengaruhi keinginan pelancong untuk ke sini atau faktor ekonomi  mereka menjadi salah satu puncanya.2)  Maka dengan itu para pemandu atau pekerja pekerja dalam sektor tersebut yang terpaksa ''menganggur"  dan  terdapat juga para pemandu pelancong mengambil kesempatan untuk melancong ke luar negara ,maklumlah selalu sibuk sebelum ini sehingga tiada masa untuk bersantai sendirian atau bersama keluarga.Kebanyakan  antara mereka sudah mempunyai keluarga.3)   Gaji pemandu pelancong bergantung kepada setiap trip yang mereka lakukan yang biasanya amat lumayan sekali,itu pun belum lagi di campur dengan bermacam macam komisen,Contohnya RM150.00-RM250.00 untuk menghantar tetamu dari hotel ke lapangan terbang atau sebaliknya    Hanya bermodalkan airliur,Rm350-450 untuk 8jam bekerja  melayani para pelancong sekitar Kuala Lumpur,hebat bukan?Untul mendapatkan gaji RM15K seorang pemandu pelancong hanya perlu bekerja 20hari sahaja sebulan.4)    Manakala harga trip untuk sebuah van  persiaran dari tempat  ke destinasi yang sama Hanyalah RM130.00.    Bayangkan jika dikira kos minyak dan toll baki nya 25% adalah komisen  pemandu.Lebih kurang RM25.00 sahaja.
Banyak sangat perbezaan kan?


5)   Harga untuk trip Van Persiaran tidak di tentukan oleh kerajaan,jadi demi kelangsungan peniagaan setiap syarikat mengenakan harga yang berbeza beza mengikut pasaran dan persaingan yang sengit di ibukota Kuala Lumpur.


6)  Setiap kenderaan dalam sektor ini hendaklah mempunyai permit.  Juga terdapat  jenis jenis permit pula,antaranya permit bas catar,sewa pandu,persiaran dan macam macam lagi.Tak kurang juga yang memandu kenderaan persendirian untuk menampung hidup.


7)   Kebiasaannya Permit permit di anugerah kan oleh pihak yang berkuasa kepada syarikat pelancongan berdaftar .Peniaga peniaga kecil atau yang baru nak meranggkak dalam bidang ini amat susah sekali untuk memohon permit ini.
 Mungkin juga kaedahnya berubah sekarang selepas pertukaran daripada kementerian pelancongan kepada SPAD. Mungkin perkembangan yang baik kepada pengusaha kenderaan pelancongan ini.


8)   Juga  terdapat syarikat yang di anugerahkan permit yang cukup banyak  dari keperluan syarikat itu sendiri,Sehingga menjadikan satu lagi cabang perniagaan menyewakan atau memajak kan permit itu kepada individu yang terdesak memerlukanya.Kebiasaanya RM350 -RM450  di kenakan untuk  permit tersebut.9)  Dari  Pengalaman saya memajak permit ini, kita memerlukan modal yang banyak sedikit dari kebiasaannya untuk membayar deposit kenderaan biasa di bank komesial,ini kerana selain bayaran 10% bayaran pendahuluan pada pihak bank,kita juga wajib membayar macam macam bayaran lagi kepada pemilik permit seperti wang hangus,wang perlindungan,wang bawah almari atas almari yang kesemuanya hampir RM45K.

   Seperti biasa ansuran hendaklah di deposit kepada akaun pemilik dan di tambah dengan duit permit biasanya RM2400.00.
Cuba bayangkan jika Punyai 35 permit kesemuanya di sewakan RM350.00×35=??. Di tambah lagi dengan duit wang hangus tadi pada kebiasaanya keuntungan pada kali pertama pemilik permit ialah RM25k-35k dan menunggu telur(sewaan Permit) selama 5-9 tahun lagi.
10)   Terdapa juga syarikat yang membayarkan  EPF  untuk penyewa dan penyewa harus mebayar balik hujung bulan nanti kepada syarikat tersebut.Entah apa jenis strategi. Ada juga syarikat yang tamak memajakkan  van persiaran kepada pendatang asing walaupun pemandunya bumiputera.
11)    Kebiasanya gaji seorang pemandu bedasarkan 25% pertrip hanya cukup makan untuk hari tersebut.Banyak jumlah perjalanan maka banyak lah pendapatan mereka.Mengguna pakai sistem ada kerja ada gaji.Ada juga segelintir mereka membuat dua kerja seperti memandu teksi atau penjual nasi lemak.12)    Saya menulis disini hanya bedasarkan pengalaman kami semata mata.Tidak di cedok atau meniru memfitnah mana mana pihak.Kami mempunyai bukti dan bertanggungjawab di atas tulisan ini.

  


Post a Comment

Jom Melancong

Kami menyediakan perkhidmatan Tour & Travel Pengangkutan pelancongan dan harga termurah dan selesa.
kadtravelink Tour and Travel